Від початку 2024 року ціна на какао досягла історичного максимуму, піднявшись удвічі з другої половини 2022 року. Поточні оптові ціни на 250% вищі, ніж відпускні ціни на фермах у Гані 2023 року.
Як йдеться в матеріалі Economist, таке різке зростання створює проблеми як для шоколадного бізнесу, так і для споживачів.
Hershey і Mondelez International, власник Cadbury, у 2023 році переклали ці витрати на покупців. Прибуток Hershey у річному обчисленні впав на 11,5% у четвертому кварталі. Нещодавно компанія оголосила, що скоротить 5% своєї робочої сили.
Barry Callebaut, найбільший у світі виробник шоколаду, заявив, що звільнить 2500 осіб, 18% своєї робочої сили. Як йдеться в матеріалі, частково у зростанні витрат винні кліматичні умови. Какао переважно виробляють дрібні фермери в Західній Африці. Гана і Кот-д’Івуар вирощують близько 60% світового врожаю.
«Минулого сезону погодні умови Ель-Ніньо (природне явище, що спричиняє потепління поверхневих вод Тихого океану та, як наслідок, чинить значний вплив на клімат усієї планети — ред.) призвели до не по сезону високих температур та дощів, що завдало шкоди посівам. За даними інформаційної компанії Gro Intelligence, загальна кількість опадів у районах вирощування какао в Кот-д’Івуарі 2023 року була найвищою за 20 років», — йдеться в матеріалі.


Як пише Economist, 2024 року Ель-Ніньо принесло сильну посуху на ферми какао, що призвело до подальшого скорочення виробництва. За оцінками банку Ing, цього року розрив між світовим виробництвом та споживанням стане найбільшим із 2014 року.
«Вірус опухлих пагонів та хвороба чорних стручків — убивці какао-дерев — поширилися Ганою та Кот-д’Івуаром під час сильних дощів минулого року. За оцінками дослідницької компанії Tropical Research Services, до кінця 2023 року вірус опухлих пагонів заразив близько 20% какао-дерев у Кот-д’Івуарі», — йдеться в матеріалі.
Структурні чинники також відіграють роль. Уряди Гани та Кот-д’Івуару жорстко регулюють ринки какао і встановлюють ціни для фермерів. За даними некомерційної групи Corporate Accountability Lab, поточні оптові ціни на 250% вищі, ніж відпускні ціни на фермах у Гані 2023 року. Низька рентабельність відлякує фермерів від інвестицій у нові плантації (у Кот-д’Івуарі жодна не була створена вже майже 25 років). Вони також змушують фермерів скорочувати використання добрив, що робить дерева більш уразливими до поганої погоди та хвороб.
Як йдеться в матеріалі, екстремальні погодні умови вдарили й по інших сировинних товарах. Посухи в Таїланді та Індії завдають шкоди рисовим плантаціям. Проливні дощі в Бразилії, найбільшому у світі експортері цукру, вплинули на її експорт.
Раніше повідомлялося, що ціни на какао оновили максимум більш ніж за 46 років за підсумками торгів, у січні какао-боби подорожчали на 15%, що було найістотнішим зростанням з листопада 2020 року. Поставки какао-бобів в порти Кот-д’Івуару, в період з початку сільськогосподарського року в жовтні і до кінця січня, були на 35% нижчими в порівнянні з тим же періодом роком раніше.
Також повідомлялося про те, що зростання цін на какао-боби провокує введення нових правил у ЄС, згідно з якими продукти не мають вирощуватися на території вирубаних лісів.
У червні 2023 року європейські ціни на какао досягли семирічного максимуму.
14 березня 2024 року стало відомо про те, що великі африканські какао-фабрики в Кот-д’Івуарі та Гані зупинили або скоротили переробку, оскільки не можуть дозволити собі купити какао-боби. Як заявили низка трейдерів, це означає, що ціни на шоколад у всьому світі, найімовірніше, злетять.
За матеріалами biz.nv.ua